2010. május 28., péntek

A lélek nélküli test bomlása

A rothadás bakteriális folyamat. E. coli, Enterobacter, Enterococcus, stb. fajok, elsősorban a bélflórából kijutva kezdik meg a folyamatot. Gázok képződése, és a bőr jellegzetes elszíneződése (kékes, zöldes, gyakran bullózus formában) jelzi. A bőr alatti kötőszövet elválik a hámtól a gázképződés miatt. Kén-hidrogén, metán, hidrogén, szén-dioxid, valamint más, kellemetlen szagú zsírsavak és fehérjelebontási termékek keletkeznek. Viszonylag hamar elfogy az oxigén a szervezetben, ezért anaerob illetve vegyes légzésű flóra folytatja a lebontást. A Clostridium és Anthrax fajok jól érzik magukat ebben a szakaszban. A gombák ebben a szakaszban legfeljebb a bőrfelszínt képesek kolonizálni. Mikor már a lebontás első, "viharos" korszaka lezajlott, azaz csökken a lebontási termékek produkciója, a gombák is képesekké válnak a szervezet belső tereinek beszűrésére. A penészgombák még a csontokon is képesek megélni, így ők tekinthetők a rothadás befejezőinek.
Orvostörténetileg ide kívánkozik nagy jelentőségénél fogva, hogy először Semmelweis Ignác magyar orvos ismerte fel a gyermekágyi láz és a boncoló orvosok keze által terjesztett kórságok kapcsolatát, amit a holttestet kolonizáló rothasztó baktériumok okoztak.
Az emberi test lebomlása nagyon érdekes folyamat. A bomlás már a halál után 4 perccel megindul. Két nap után már látható jelei vannak a bomlásnak. Először a has jobb oldalán zöldes elszineződés jelenik meg, majd ez később az egész testre kiterjed. A folyamat a pseudomelanosis. A test bomlását számos tényező befolyásolja. A legfontosabb a hőmérséklet, a bomlásnak a 20-30 Celsius-fok a legkedvezőbb. De szerepet játszik a páratartalom is. A test, főleg a hasüreg felfúvódik, a koponya is felfúvódik, valamint a mellkas is. Az arc a felismerhetetlenségig felpuffad, eltorzul, a nyelv a szájüregből kilőkődik. Ez a bélbaktériumok eredménye, ugyanis a lebontás következtében gáz képződik, de ez élőben a bélgázzal eltávozik, a halottnál nincs bélgáztávozás (bár igaz, hogy leírtak már ilyen jelenséget, de mégis elég ritka). Majd, mikor a has már nem tud tovább puffadni, akkor egyszerűen kidurran, ezt tompa hang is jelzi. (Sírásók szokták is észlelni ezt a tompa hangot.) Ezalatt a szervek többsége már elfolyósodik a testben, az agy a füleken keresztül szokott eltávozni, mivel bomlékony szerv. Majd a lágyszövetek többsége elbomlik. Ha a test a szabadban bomlik, ez a folyamat 3-6 hónap alatt végbemegy, koporsóban egy év alatt következik be. De előfordulhat, hogy nem bomlik le. Ilyenkor vagy hullaviaszos -adipocere- átalakulás megy végbe, mely akkor alakul ki, ha a test sokáig nyirkos, vizes helyen van. (Leggyakrabban vizi-holttesteknél észlelték.) A zsírok reakcióba lépnek a Ca és Mg-ionokkal és a test elszappanosodik. A másik út a mumificatio. Ez magas hőmérsékleten, vagy éppenséggel fagypont alatti hőmérsékleten megy végbe, a test kiszárad, zsugorodnak a szövetek, vízvesztés megy végbe. A holttest 4-7 Celsius-fok alatt nem bomlik le. Ezt a hullahűtőkben is alkalmazzák. Viszont egy hét hűtés után ott is látható jele van a bomlásnak, hiába van hűtve a holttest. A test legkésőbb a koporsóban bomlik le, leggyorsabban a szabadban. A test bomlását állatok is elősegítik utóbbi helyen. Nagyobb ragadozók megcsonkítják a holttestet, jellegzetes a hangyák által okozott sérülés is. Madarak általában a szemeket szokták támadni. A legelterjedtebbek a legyek, és dögbogarak. A Calliphoridae fajok, Sarcophagidae fajok szoktak előfordulni. Egy légy a holttesten kb. 14 nap alatt fejlődik ki.

1 megjegyzés:

 1. Tisztelt Blogíró!

  Elnézést kérünk a zavarásért,főleg azért hogy spamelünk a blogodban csak ezzel a kis levéllel szeretnénk felhívni a figyelmünket magunkra. Igyekszünk úgy körlevelezni, hogy mindenhova egyszer írjunk, ha másodszor is előfordult szíves elnézésedet kérjük és nyugodtan szólj ránk!

  A blogunk szeretné kultbloggá kinőni magát, ami tudjuk kemény munka, de 8 igencsak aktív szerkesztő van rajta az ügyön, a blog napi szinten frissül!

  Különböző stílusban, különböző témákról írnak, így mindenki megtalálja a helyét és önmagát, színessé válik a cikk kavalkád, hiszen nem mind vagyunk egy véleményen (ezért sok vita cikk is születik).

  Ha megnyertük a tetszésedet gyere bátran, légy folyamatos olvasó és terjessz minket!

  Témék dióhéjban: Zene, film, könyv , ajánlók, művészek, költők írók, orvosi cikkek, mutációk, betegségek, életmód-tanácsadás, kutatások, horror és még ezoterika,okkultizmus, filozófia, érdekességek és Istenkeresés is megállja a helyét (normális keretek közt). Ezek mellett a készítők vicces képregényekkel is szolgálnak.

  Szeretnénk alternatív fiatalok körében elterjedni és jóra és hasznosra tanítani őket. Nem támogatjuk az öngyilkosságot és semmilyen önpusztító cselekményt. Nem buzdítunk senkit sátánizmusra (bár volt róla szó, de csak ismeretterjesztő cikként) ,a témák az írók saját kedvenceiből és érdeklődési köréből áll csupán amit próbálnak minél kevésbé negatívabb kontextusban előadni.

  Gyere és less meg miket, ha zavartunk pedig még egyszer elnézést, nem fordul elő többet! Üdvözlettel a:

  M.A csapata

  VálaszTörlés